Het doel van deze pagina is om snel korte activiteiten aan te bieden die je als leerkracht kan uitvoeren in de klas. Hebben meerdere leerlingen of een leerling moeite met een bepaalde executieve functie? Hieronder staan activiteiten die je als leerkracht 1 op 1 of in een groepje kan uitvoeren.

Impulscontrole
(responsinhibitie):
- Pinkelen: Leerlingen leren hun reactie in te houden en te wachten voor ze iets doen.
Oefen het spel pinkelen, de kinderen doen na wat jij zegt en doet. Vervolgens kan je ook zelf 'foutjes' maken door je eigen instructie niet te volgen.
-Luister goed: Leerlingen trainen hun vermogen om hun reactie in te houden door alleen te gaan staan bij een vooraf besproken woord.
Maak vooraf een reeks (thema) woorden die je opnoemt na elkaar, bij het afgesproken woord moeten de leerlingen gaan staan.

Werkgeheugen
- Dobbelsteen gooi en beweeg: Leerlingen leren een beweging onthouden die bij een cijfer hoort. Leerlingen trainen hun werkgeheugen door dobbelsteenogen te koppelen aan een beweging en deze vervolgens uit te voeren. Bedenk samen een beweging bij elk cijfer en begin met dobbelen.
- "In ben in de klas en ik zie..": Leerlingen trainen hun werkgeheugen door reeksen te onthouden en op te zeggen. Laat leerlingen zelf een voorwerp uit het klaslokaal in gedachte nemen en deze noemen als ze aan de beurt zijn. Ook moeten ze tegelijk goed onthouden wat de andere kinderen zeggen. -> moeilijkere versie: voorwerpen in hun hoofd laten denken wat niet te zien is of in de klas aanwezig is.
- Laat kinderen In de bouwhoek een bouwtekening laten maken van hoe het moet worden. Daarna kunnen ze zien wat ze nodig hebben.

Cognitieve flexibiliteit
- Leerlingen leren bij deze opdracht een verhaal afmaken door het zelf te verzinnen. Er zijn meerdere einden nodig, zo leren ze dat er niet altijd maar 1 oplossing is of 1 manier. 

- 1 op 1 met een leerling de dagritme kaarten doornemen, zij kunnen dit ook vervolgens presenteren aan de klas. Ook kan je de kaarten voor de volgende dag al klaarleggen met deze leerling. 


Volgehouden aandacht
- Omcirkelen: Leerlingen leren hun aandacht op een door tijd afgebakende taak te richten. (kleine kring)
Laat kinderen in 3 minuten tijd (timer aanzetten) een bepaalde letter omcirkelen in een krant, tijdschrift of werkblad. Ze mogen niet stoppen voor het eindsignaal. Bespreek daarna hoe het is gegaan, is het gelukt? Wat was makkelijk en moeilijk? -> moeilijker 5 min of meer.

- kinderen bewust maken van volgehouden aandacht. Gebruik bijvoorbeeld een kookwekker en leg uit waarvoor je hem gaat gebruiken. 

- kleuren op muziek: Mandela maken, timer op 10 minuten en rustgevende muziek. De leerlingen leren zich hier concentreren. 

Emotieregulatie:
- leerlingen beter zicht laten krijgen op de basisemoties -> kan door een lesje Kwink te doen.
- boek voorlezen en vervolgens praten over de emoties die aanbod kwamen in het verhaal.